Telefoon in carkit bedienen strafbaar?

We weten allemaal dat het verboden is om een telefoon vast te houden tijdens het autorijden. U mag dan niet bellen, whatsappen, etcetera. Ook mag u de telefoon niet tussen uw schouder en uw oor klemmen. U mag ook niet een telefoon vasthouden wanneer deze geen sim-kaart bevat en slechts voor navigatie wordt gebruikt.

carkit

Wat zegt de wet?

De regels voor gebruik van een mobiele telefoon in de auto staan in artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. In 2017 bedraagt de boete € 230,00.

Toch is die regel niet helemaal duidelijk. Wat mag een automobilist nu doen wanneer hij zijn telefoon in een carkit heeft geplaatst? Mag hij dan een telefoonnummer selecteren? Mag hij dan een route plannen met zijn telefoon?

De website van de Rijksoverheid zegt hierover het volgende:

“U mag uw telefoon wel bedienen (hands free) via het dashboard, mits u dat vóór het rijden heeft ingesteld. Ook is spraakbediening (siri) toegestaan.”

Hoe denkt de rechter erover?

Op 24 juli 2017 heeft de Rechtbank Noord-Nederland een interessant vonnis gewezen. De rechter oordeelt dat onder het begrip ‘vasthouden’ ook moet worden verstaan het met een hand bedienen van een telefoon terwijl deze geplaatst is in een telefoonhouder.

Waarom vindt de rechter dit? De rechter vindt dat iemand die ook op deze wijze een telefoon bedient, gedurende enige tijd slechts één hand vrij heeft om zijn auto te besturen. Daarnaast leidt dit een bestuurder af. Het kan best zo zijn dat iemand op dat moment appberichten beantwoordt, sociale media aan het volgen is, enzovoorts. Juist vanwege deze risico’s is het verboden om een telefoon vast te houden.

De bestuurder heeft de gelegenheid gekregen om in hoger beroep te gaan. De lezer wordt ook gewaarschuwd dat het hier slechts één uitspraak betreft.

Wanneer u vragen heeft over deze uitspraak,  dan kunt u contact opnemen met onze advocaten strafrecht.